onze resul­taten

gezonde voeding

Wij vinden het belangrijk om de klant te helpen met het maken van een gezondere keuze en hen te onder­steunen om bewuster te eten. Dit doen we door gezond eten leuker te maken, gezond­heids­program­ma’s en services aan te bieden én ons eigen assorti­ment gezonder te maken. Hieronder staan de resultaten die we hebben behaald op het gebied van gezondheid.

Suikerreductie

Afgelopen jaar hebben we hard gewerkt om zoveel mogelijk suiker uit onze producten te halen. Het was onze target om 300 miljoen suikerklontjes te verminderen in onze huismerkproducten. Met 410 miljoen suiker­klontjes hebben we deze doelstelling ruim­schoots behaald. We zijn dus goed op weg naar 1 miljard minder suikerklontjes in 2020.

Een paar voorbeelden waar we trots op zijn:
De Frisse Fruitdrank Appel Framboos bevat nu 30% minder suiker. Ook de ontbijt­granen zijn flink aangepakt, we hebben hier 88 miljoen suikerklontjes weg kunnen laten. Dat is bij­voor­beeld bij de Basic Gepofte Tarwe al 30% minder suiker.


Niet alleen onze dranken, zuivel en ontbijtgranen kregen een suiker­metamorfose. Zo zijn we gestart met het verbeteren van de kwaliteit van onze soepen in zak.

Afgelopen jaar hebben we 11 soepen opnieuw geïntroduceerd zonder toegevoegd suiker en dat willen we ook in 2019 bij de overige 21 soepen doen. Bovendien bevatten de verse naturel pannen­koeken sinds 2018 geen toegevoegd suiker meer. Ook bij de poffertjes hebben we 30% minder suiker weten te realiseren. Samen is dit al een gigantische hoeveelheid suiker: 12.5 miljoen suiker­klontjes per jaar. Ook de pasta­sauzen bevatten geen toegevoegd suiker meer. We hebben al 1000 kilo suiker bespaard op deze sauzen, waarvan alleen al 692 kilo suiker op de pastasaus Napolitana. Daarnaast hebben we het assortiment met snack­sauzen onder de loep genomen. Want waarom zou je snacks dippen in een saus mét suiker, als het zonder net zo lekker is? Afgelopen jaar intro­duceerden we vijf suikervrije snacksaus­varianten, gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en vrije-uitloop­eieren. Nog meer goed nieuws: we brachten ook een ketchup zonder toegevoegde suikers op de markt.

Zoutverlaging

We hebben het afgelopen jaar 190 eigen merk­­producten verlaagd in zout. Zo konden we ruim 300.000 kilo reduceren! Dit deden we onder andere in onze product­groepen ontbijtgranen, vlees/vis/kip, verse pasta’s, bakkerij, knäckebröd, brood en toast­­salades. Maar we zijn er nog niet: het komende jaar willen we weer 100.000 kilo zout reduceren uit onze eigen merk­producten. Dit jaar nemen we de diep­vries­­snacks, verse vlees­bereidingen, sauzen en smeer­kaas onder handen. Ook op het gebied van vet hebben we mooie resultaten bereikt. Inmiddels zit er 260.000 kilo minder verzadigd vet in onze eigen merkproducten.

“We hebben ruim 300.000 kilo zout en 260.000 kilo verzadigd vet weten te reduceren”

voedsel­verspilling

Wij maken ons hard om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dat doen we door voedsel­verspilling in onze eigen operatie te verlagen. Bovendien redden we onverkocht voedsel door het onder andere aan te bieden aan de Voedselbanken en het restaurant Instock. Daarnaast zoeken we met onze leveranciers naar oplossingen om producten beter te verwaarden - onze Buitenbeentjes zijn daar een voorbeeld van.

Ondanks onze inspanningen, is er in 2018 een stijgende lijn wat betreft voedselverspilling. We hebben in 2018 ongeveer 63 miljoen kilo organisch voedsel overgehouden. Hierbij tellen we ook de sinaas­appel­schillen mee, die over zijn van onze verse sinaas­appel­sap­machines in onze winkels. De organische stroom wordt verwerkt tot groene stroom en compost. Er zijn programma’s opgestart om de voedsel­verspilling te verlagen.

Voedseldonaties

In 2018 hebben we 2,4% van producten die bijna over de datum gingen en niet meer verkocht konden worden, gedoneerd aan de voedselbank. Het aantal schenkingen is gestegen van 2,1 miljoen producten in 2017 naar 4 miljoen producten in 2018.

keten­transparantie

Klanten willen steeds vaker weten waar hun producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Daarom maken we duidelijke afspraken met onze leveranciers en kiezen we voor een zo transparant mogelijke samen­werking waarbij product­veiligheid hoog in het vaandel staat. We zijn open naar klanten over onze voed­sel­ketens en we hanteren duur­zame inkoop­normen om product­­veiligheid te garanderen.

Productveiligheid

Van onze eigen merkproducten is 99,3% gecertificeerd volgens de GFSI-standaarden. We hebben daarmee ons doel voor 2018 (99%) behaald. Daarnaast is 96,5% van ons eigen merk non-foodproducten afkomstig uit een hoog risico land gecontroleerd door een afhankelijke partij.

Social compliance

We hebben 97% van onze eigen merk­producten uit landen met een hoog risico gecontroleerd en voorzien van een geldig controleverslag of certificaat.

Gecertificeerde producten

Al onze thee-, koffie- en cacaoproducten, zijn 100% UTZ-gecertificeerd. In honderden producten van ons huismerk wordt palmolie gebruikt. Wij stellen als eis dat deze palmolie RSPO-gecertificeerd moet zijn. 89% van onze palmolie­volume is inmiddels segregated palmolie en 11% mass-balanced. De soja die we in onze dierlijke keten gebruiken, is 100% gecertificeerde RTRS-soja. Van de vis en schaaldieren is inmiddels 100% van ons eigen merk gecertificeerd volgens aanvaardbare standaarden (98,52% MSC- ASC-keurmerk) of goedgekeurd door een derde partij (1,48%).

“Van onze eigen merkproducten is 99,3% gecertificeerd volgens de
GFSI-standaarden”

Hout

Papier- en houtproducten laten goede prestaties zien. Slechts vier producten zijn nog niet gecertificeerd. Twee leveranciers zullen deze stap in 2019 zetten. Momenteel hebben we nog geen rapportage over verpakkingen van hout­vezels. In het eerste kwartaal van 2019 gaan we hierover rapporteren.

verpakkings­reductie

In 2018 hebben we voor het eerst een doel gesteld om minder ver­pakkingen te gebruiken en onze verpakkingen zo goed mogelijk recyclebaar te maken. We hebben onze target om 4 miljoen kilo (5% vermin­dering) ver­pak­kings­mate­riaal te gebruiken niet behaald, maar hebben we wel 1,8 miljoen kilogram verpakkingen bespaard. We hebben onszelf het doel gesteld om in 2025, 25% minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. We zijn gestart met het vervangen van een zwarte plastic ver­pakking die niet goed recycle­baar is.

Albert Heijn in de maatschappij

Diverse en inclusieve werkomgeving

Het creëren van een diverse, inclusieve, en gezonde werkomgeving vinden wij belangrijk, net als de ontwikkelingsmogelijkheden voor onze medewerkers.

Dierenwelzijn

Alle eieren hebben vanaf dit jaar minimaal het 1 ster Beter Leven Keurmerk, wat bete­kent dat de kippen vrij kunnen scharrelen, frisse lucht krijgen en met minder hennen bij elkaar zitten.

Klimaat

We nemen onze verantwoordelijkheid voor het duurzaam gebruiken van de hulpbronnen van de planeet. Dat doen we door onze CO2-footprint te verlagen.

“In 10 jaar tijd is onze
CO2-footprint met
39.6% gedaald”

ook in­teres­sant...


Winnaar sustainable brand index

Voor de tweede keer op rij heeft de Neder­landse consument ons uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt van Nederland. Een mooie waardering voor alle inspanningen van onze telers en boeren, onze leveranciers en partners.

Green Leader

Verduurzaming staat hoog op onze agenda. In 2018 werd onze collega Anneke de Vries, SVP Real Estate & Construction en Franchise, verkozen tot Green Leader: de prijs voor beslissers met sterk leiderschap in het sneller verduurzamen van de vastgoedsector.