onze aanpak

gezonde voeding

Met onze Albert Heijn winkels vullen we dagelijks zo’n vijf miljoen bordjes in Nederland. Daarom zien wij het als onze verant­woordelijk­heid om de klant te helpen met het maken van een gezondere keuze. Het is ons doel om klanten en medewerkers te helpen om bewuster te eten en te leven.

Het bewustzijn in de maatschappij rondom eten blijft groeien. Klanten willen steeds meer geholpen worden om een bewuste keuze te maken en gaan daarbij op zoek naar gezonde alternatieven. Onze klanten willen op de hoogte zijn van de ingrediënten in producten en ze willen weten wat er aan suikers, zouten of vetten is toegevoegd. We zetten daarom verschillende middelen in om hen te helpen met deze keuzes. Dat doen we onder andere door onze verpakkingen te verduidelijken en communicatie­materiaal in de winkels te plaatsen.

Wij geloven dat lekker, vers eten bijdraagt aan een beter leven voor iedereen. Daarom stond ons versassortiment dit jaar extra in de spotlights. We hebben niet alleen het aardappelschap flink aangepast, ook de verscategorieën werden uitgebreid met verschillende nieuwe soepen en salades.

“Met onze Albert Heijn winkels vullen we dagelijks zo’n vijf miljoen bordjes in Nederland”

Maar het gaat verder dan alleen keuzes maken in de winkel. Ook aandacht voor elkaar, de jeugd inspireren en voldoende beweging, zijn essentiële onderdelen van een bewust en gezond leven. We willen onze klanten bijvoorbeeld aanzetten om een actieve leefstijl aan te nemen. Dat doen we door samen te werken met verschillende initiatieven en het bedenken van meerdere sport­campagnes om mensen te laten zien hoe leuk sporten kan zijn. Zo maken we Nederland beetje bij beetje gezonder.

Een gezonde start met Albert Heijn

Januari: de maand van goede voornemens, waarbij gezond eten met stip op nummer één staat. Wij helpen hen op weg met de Albert Heijn Kickstart 10-daagse: een challenge om 2018 gezond te beginnen. Tijdens deze challenge ervaren mensen hoe ze in 10 dagen makkelijk, lekker en gezond kunnen eten.

De Albert Heijn Kickstart 10-daagse bestaat uit gezonde Allerhande ontbijt-, lunch- en dinerrecepten, gebaseerd op de Schijf van Vijf. De maaltijden bevatten veel groente, fruit en volkoren­producten, hebben voldoende voedings­stoffen en verantwoorde hoeveelheden suiker en zout.

Albert Heijn Founding Partner van GoDo

Samen met Missing Chapter en FrieslandCampina zijn we Founding Partner van het Nationaal Actieprogramma GoDo. Het initiatief heeft als doel om een gezondere leefstijl teweeg te brengen bij jong en oud, waarbij kinderen de motor zijn achter deze gedrags­verandering. Kinderen uit heel Nederland onderzochten wat nodig is om met je gezin gezond te leven en lekker in je vel te zitten. GoDo zet deze inzichten om naar acties. Zo is er de 21-dagen challenge waarbij kinderen, scholen en gezinnen uitgedaagd worden om elke dag een GoDo-moment in te bouwen. Het moment is gebaseerd op de drie kernpijlers: gezonde voeding, meer bewegen en ontspannen. We hopen op die manier dat iedereen gelukkiger wordt door gezonder te eten, meer te bewegen en meer te ontspannen.

Gezonde jeugd is de toekomst

Dit jaar maakten we weer grote stappen om ook de jeugd te inspireren om lekkere en gezonde keuzes te maken. Dat deden we onder andere door gratis fruit uit te delen in winkels, groente- en fruitsnacks als alternatief te bieden voor koek en snoep en gezonde speurtochten in de winkel te organiseren. Daarnaast maken we geen reclame meer voor ongezonde producten voor kinderen in de winkel of op televisie. We vragen boven­dien onze A-merk­leveranciers met producten gericht op kinderen, hetzelfde te doen.

Gezonde schoollunch

Kinderen zijn de generatie van de toekomst. Daarom zetten we ons sinds 2006 samen met het Voedingscentrum in om een gezonde leefstijl bij kinderen te stimuleren. Dat doen we door het scholen­programma ‘Ik eet het beter’ aan te bieden, dat gezond eten en drinken centraal stelt. Ook geven we aan­dacht aan genoeg bewegen en voldoende ontspanning. Zo leren we kinderen over de groei en bloei van groente en fruit en geven we handvatten voor leerzame smaakproeven. Ook is er een Test Lab waar kinderen voedings­­stoffen­experimenten kunnen uitvoeren en regelen we de ‘KlasseLunch’ waarbij kinderen zich bewust worden van wat ze eten. Afgelopen jaar hebben we ruim 18.000 klassen en 400.000 basis­school­leerlingen bereikt met ons programma.

Tot slot lanceerden we Heppie de Peppie: een vouwspel om spelender­wijs bekend te worden met oefeningen voor gezond eten en drinken, bewegen en ontspannen.

Preventieakkoord

Wij steunen het Nationaal Preventieakkoord van staats­secretaris Blokhuis. In het akkoord staan ambities en diverse voorstellen om stappen te maken op het terug­dringen van over­gewicht, problematisch alcohol­gebruik en roken. Onze branche­organisatie CBL heeft mee­gewerkt aan de deelakkoorden over­gewicht en problematisch alcohol­­gebruik. Door samen te werken met andere bedrijven, de overheid en maatschappelijk organisaties, geloven we erin dat we Nederland gezonder kunnen maken.

Minder suiker, meer informatie

Suiker in onze producten

De afgelopen jaren hebben we geleidelijk een heleboel suiker uit producten gehaald. Uiteraard houden we aandacht voor de gehele samen­stelling van het product tijdens het her­formuleren van onze producten. Dus we letten ook op het totaal aantal calorieën.

Tegelijkertijd testen we bij klanten of zij de producten nog steeds lekker vinden. Inmiddels hebben we sinds 2016 al 600 miljoen suikerklontjes weten te ver­minderen. We zijn dus goed op weg naar 1 miljard minder suikerklontjes in 2020.

Gelukkig groeit het bewustzijn rondom suiker en let de consument steeds vaker op de inname. Ook daar willen we een handje bij helpen. Zo hebben we in 2018 samen­­gewerkt met het Diabetes Fonds. Daar­naast hebben we een nieuw etiket ontwikkeld voor onze eigen merk­producten dat meer transparantie geeft. We vermelden niet alleen het totaal aantal gram suiker en zout, maar ook de hoeveelheid toegevoegde suiker en zout per 100 gram.

“We hebben sinds 2016 al 600 miljoen suikerklontjes weten te verminderen”

Reductie zout en verzadigd vet

Ook de verlaging van zout en verzadigd vet, krijgt onze aandacht. De afgelopen jaren hebben we flink ingezet om de hoeveelheid zout en verzadigd vet te reduceren in relevante product­categorieën, zonder dat dat ten koste ging van de smaak.

Waarschuwing op energiedrankjes

Bij Albert Heijn verkopen we energiedrankjes op een verantwoordelijke wijze. Eerder haalden we alle grote blikken energiedrank uit de schappen. Nu zetten we in op een ontmoedigings­­beleid met een waarschu­wings­­­tekst op de energie­drankjes en commu­nicatie op de schappen, gericht op jongeren. Bovendien hebben we de waarschuwings­­­tekst op onze eigen merk energie­drankjes vergroot, net als de communicatie op het schap.

Verantwoorde verkoop van alcohol en tabak

Leeftijdscontrole voor alcohol en tabak

Bij Albert Heijn verkopen we geen alcohol en tabak aan klanten jonger dan 18 jaar. Daarom organiseren we trainingen en gebruiken we verschillende middelen om dit te handhaven.

Om er zeker van te zijn dat de klant oud genoeg is, controleren we de leeftijdsgrens tot 25 jaar. Ook de uitingen van de campagne NIX18 zijn zichtbaar in onze winkels. Bovendien ondernemen we ver­schillende initiatieven om deze campagne onder de aandacht te brengen.

Iedere kassamedewerker krijgt een training over verantwoorde verkoop van alcohol en tabak. Alle kassa’s zijn voorzien van een tool die de kassa blokkeert als er alcohol of tabak wordt gescand. Vervolgens doet deze tool het rekenwerk voor de medewerkers. Om er zeker van te zijn dat we deze regels goed naleven en om onze medewerkers scherp te houden, vinden er jaarlijks meerdere regionale controles plaats.

Meer ruimte voor alcoholvrije bieren

De vraag naar alcoholvrije of laag alcoho­lische bieren stijgt. En dat komt goed uit, want wij hebben ons assortiment met bijna 70 bieren uitgebreid, waarvan er 30 met een lager percentage alcohol of zelfs alcohol­vrij. Ons aanbod met eigen Brouwersbier is uitgebreid met een 0.0% en een 2,5% pils.

“Wij hebben ons assortiment met bijna 70 bieren uitgebreid, waarvan er 30 met een lager percentage alcohol of zelfs alcoholvrij”

Afdekken van tabaksproducten

Wij ondersteunen het streven om tot een rookvrije generatie te komen. Bovendien willen we ons steentje bijdragen aan een rookvrije generatie in lijn met het Preventieakkoord. Daarom gaan we tabak in onze winkels afdekken. We zijn gestart met het proces om onze 950 winkels om te bouwen. Bovendien bieden we onze 100.000 mede­werkers en hun partner gratis programma’s aan om te stoppen met roken. Ook ondersteunen we landelijk het programma Stoptober.

Suikerwijzer

In 2016 lanceerden we de Suikerwijzer Fris: een overzicht dat laat zien hoeveel suikers een frisdrank­product bevat. Bovendien geeft de wijzer informatie over hoe het product gezoet is. De consument ziet direct of het product geen suiker bevat (geel), laag in suiker is (donkergeel), midden in suiker is (lichtoranje) of een hoog suikergehalte heeft (donkeroranje). De Suiker­wijzer op fris is in 2018 uitgebreid naar water en sappen. Ook laat de wijzer zien welke sappen geen toege­voegde suikers bevatten. Zo is het voor de consument nog makkelijker om te kiezen voor gezonde dranken.

In 2018 hebben we bovendien Suikerwijzers geïntroduceerd voor onder andere de categorieën Broodvervangers en Ontbijt. Naast informatie over het suikergehalte, geven deze Suikerwijzers ook het vezelgehalte weer. Een, twee of drie aren laten zien of een product een bron van vezels is of rijk aan vezels is. Hiermee helpen wij onze klanten om in een oog­opslag een bewustere keuze te maken als het gaat om suikers en vezels.

Uit onderzoek blijkt dat de Suikerwijzer Fris effect heeft. Na de introductie van de Suikerwijzer Fris wordt er meer frisdrank verkocht die geen of weinig suiker bevat en minder frisdrank die veel suiker bevat.

Nutri-Score goed alternatief voor Vinkje

Wij willen onze klanten helpen bewuste keuzes te maken, ook in onze winkels. Het Vinkje bestaat inmiddels niet meer, dus we missen een helder voedsel­keuze­logo waarmee we klanten kunnen helpen bij het schap. We hebben verschillende systemen bekeken en we zijn voorstander van het Franse Nutri-Score-systeem. Dit systeem informeert de klant op een duidelijke en volledige manier over de nutritionele waarden van het product. We hopen dat ook andere partijen dit systeem serieus gaan over­wegen zodat we eenduidigheid voor de klant kunnen creëren. Wij zijn verheugd dat in het Preventieakkoord is opgenomen dat er voor 2020 een nieuw gezond keuzelogo komt.

Mijn Voedingswaarden op ah.nl

Bij Albert Heijn zien we het als onze taak om goede voorlichting te geven over producten die passen bij die gezondere leefstijl. We krijgen steeds vaker vragen over specifieke voedings­waarden, zoals over suiker of zout. Daarom hebben we Mijn Voedings­waarden gelanceerd: een online dashboard dat helpt met het maken van bewustere keuzes.

Met deze nieuwe service willen wij transparant zijn over wat er in producten zit en het klanten makkelijker maken om zichzelf te informeren over wat zij kopen en eten. Hiermee bieden we onze klanten de mogelijk­heid om meer inzicht te krijgen in de aan­gekochte boodschappen. Denk aan hoeveel van een bepaalde voedingswaarde (zoals suiker, zout of vezels) er in een product zit, per 100 gram. Ook kunnen klanten producten met elkaar vergelijken op één specifieke voedings­waarde. De service is beschikbaar op ah.nl voor alle klanten met een persoonlijke bonuskaart.

keten­transparantie

Steeds meer consumenten willen weten waar hun producten vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn. Daarom maken we duidelijke afspraken met onze leveranciers en kiezen we voor een zo transparant mogelijke samenwerking. We hebben een stem in ieder stapje dat een product aflegt op weg naar onze winkel. We kunnen onze klanten precies vertellen waar onze producten vandaan komen, wie erbij betrokken zijn en wat ermee is gebeurd. En dat doen we ook.

Onze producten komen niet zomaar in onze winkels terecht. Bij Albert Heijn leggen we de lat hoog als het gaat om versheid en kwaliteit. Wij gaan voor het allerbeste, elke dag weer. Daarom vinden we het belangrijk om onze boeren, telers en andere leveranciers persoonlijk te kennen. Of ze nu om de hoek wonen of aan de andere kant van de wereld. Met hen delen we vakmanschap en de liefde voor het product.

Door transparant te communiceren over onze keten­samenwerking kunnen we onze eigen verhalen uitdragen. Ook kunnen we zo misverstanden recht­zetten en eventuele dilemma’s bespreken. We brengen (letterlijk) onze boeren, telers en klanten dichter bij elkaar. Dat doen we onder andere met de Albert Heijn Buitendag, waarbij 60.000 bezoekers een kijkje in de keuken kregen bij onze leveranciers op 74 verschillende locaties. Door al deze partijen samen te brengen, vergroten we de waardering en vertrouwen in ons, en onze producten.

“Bij Albert Heijn leggen we de lat hoog als het gaat om versheid en kwaliteit”

Sappige details

Samen met Refresco, onze leverancier van onze houdbare sinaasappelsap, en technologiepartner SIM, hebben we een revolutionaire stap gezet in voedsel­keten­transparantie. We hebben namelijk de productie­keten voor Albert Heijn houdbare sinaas­appelsap inzichtelijk gemaakt door blockchaintechnologie. Nooit eerder konden consumenten de keten van een product als sinaasappelsap zo specifiek inzien.

Dezelfde route als de sinaas­appelsap afleggen

Via een QR-code op de verpakking kan de consument de volledige route bekijken die de fles sinaasappelsap aflegt. Deze route begint in de sinaasappel­boom­gaarden van LDC Juice in Brazilië en eindigt in de schappen van de winkel. De consumenten kunnen zien waar en hoe de vruchten geoogst worden en wat de zoetheidsgraad is. Ook is de extra functio­naliteit ‘Like2Farmer’ ingebouwd, waarbij klanten de details in de keten kunnen bekijken en zelfs een compliment kunnen sturen naar de telers.

Eerlijk over keurmerken en certificering

De blockchain bevat informatie over welke keurmerken en certificaten de telers en andere partijen hebben voor voedsel­veiligheid en duurzaamheid. De consument ziet onder andere:

  • IFS-logo (International Food Standard): internationale norm voor voedsel­veiligheid in Europa.
  • SQF (Safe Quality Food): internationale controle op verschillende fasen in het productieproces.
  • SGF (Sure Global Fair): certificering op het gebied van kwaliteit van het vruchtensap.
  • SMETA: methode om te toetsen of de toe­leveranciers op een verantwoorde en ethische manier omgaan met arbeidsnormen, gezondheid & veiligheid, milieu en zakelijke integriteit.
  • Fundação Abrinq: een fonds dat kinderen en jongvolwassen behartigt en verdedigt met alle rechten en burgerrechten.
  • Rainforest Alliance Certificering: een keurmerk voor boeren die duurzame landbouwmethoden volgen die het milieu en natuur helpen te beschermen.

Deze blockchaintechnologie is een geweldige manier om alle stappen van het proces zo transparant mogelijk weer te geven. We maken alle details inzichtelijk, van boomgaard tot fles, om zo de consument te laten zien hoe onze duurzame sapketen werkt.

Traceerbare cacaomassa

Samen maak je meer impact. Daarom zijn wij de eerste partner van Tony’s Chocolonely Open Chain-platform voor slaafvrije chocolade. We maken een vuist tegen de illegale kinder­arbeid en moderne slavernij in de cacao-industrie. Dat doen we samen met Barry Callebaut, de grootste chocolade­maker ter wereld. Als we met z’n allen laten zien dat we op grote schaal chocolade op een andere manier kunnen produceren, voeren we druk uit op de rest van de industrie. Zo werken we naar slaafvrije chocolade.

Tony’s Chocolonely bestaat om 100% slaafvrij de norm in chocolade maken. Dat doen ze door hun werkwijze met andere organisaties te delen via het platform Open Chain. Als partner hiervan beschikken wij over alle benodigde kennis en tools om cacao­bonen te traceren. We gebruiken een Child Labour Monitoring and Remediation System om de kans op kinderarbeid te verkleinen. Mochten we erachter komen dat er wel kinderarbeid plaats­vindt, dan gaan we samen met onze partners direct over tot actie. Als wij transparant kunnen zijn over de herkomst van onze cacaobonen, kan ook de consument bewust kiezen voor slaafvrije cacao.

“Daarom zijn wij de eerste partner van Tony’s Chocolonely”

Beter voor koe, boer en natuur

Om nog meer invulling te geven aan het verduur­zamen van zuivelproducten, hebben we een overeenkomst gesloten met onze zuivel­leverancier Royal A-ware. Het was ons doel om het aanbod duurzamer, lekkerder, gezonder en betaalbaarder te maken. Daarom hebben we het initiatief genomen om een duurzame, gesloten en transparante melkstroom op te zetten voor onze eigen merk zuivel­producten. Inmiddels hebben 102 melkvee­bedrijven zich aangesloten bij ons programma. Dat zijn ongeveer 13.300 melkkoeien die samen goed zijn voor 120 miljoen liter Albert Heijn melk.

Onze overeenkomst zorgt voor positieve resultaten op het gebied van duurzaamheid en milieu. Zo genieten koeien van meer rust, licht, lucht, gras en ruimte en kunnen ze grazen in de wei. In de winter krijgen ze meer ruimte in de stallen. Het voer van de koeien komt uit de regio en de boeren gebruiken enkel groene stroom.

Daarnaast willen we een goede bodem stimuleren door een speciaal bodemprogramma voor te schrijven. Speciale zaden moeten zorgen voor een kruidenrijk grasland dat gezond en veerkrachtig is én weidevogels aantrekt. Voor dit programma krijgen boeren een premie bovenop hun melkprijs. Op naar een duurzame en transparante productie­keten die goed is voor koe, natuur en boer.

“13.300 melkkoeien die samen goed zijn voor 120 miljoen liter melk”

Transparantie via check-je-ei.nl

Wij weten veel over onze eierketen. Dat komt omdat we een transparante samenwerking hebben met minimaal 40 Nederlandse eierboeren. Samen maken we onze eieren steeds duurzamer. Zo hebben de eieren inmiddels minimaal 1 ster van het Beter Leven Keurmerk. Dat betekent dat de kippen van deze eieren vrij kunnen scharrelen, frisse lucht krijgen en met minder hennen bij elkaar zitten.

Het is ons doel om samen te werken aan kwaliteit, smaak, duurzaamheid en het verbeteren van de keten. We willen bovendien meer grip krijgen op dierenwelzijn en milieu. Daarom hebben wij onze blockchaintechnologie toegepast op deze keten en zijn al onze eieren volledig traceerbaar. Er staat bovendien een THT-code op het ei. Wij kunnen consumenten precies vertellen welke kippen hun eitje hebben gelegd en welke pluimveehouder er voor de kippen zorgt.

Albert Heijn Foundation

Momenteel komt ongeveer 10% van de groenten, fruit en bloemen van Albert Heijn uit Afrika. Dit betreft onder andere tropische fruit­salades uit Ghana, sugar snaps uit Zimbabwe, rozen uit Kenia, pitloze druiven, sinaas­appelen en mandarijnen in de zomer uit Zuid-Afrika. Ook komen er groenten en fruit van Albert Heijn uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Peru, Brazilië en Colombia. In 2007 is de Albert Heijn Foundation opgericht om samen met onze vaste groenten-, fruit- en bloemen­

­leveranciers bij te dragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de medewerkers van onze leveranciers.

De Albert Heijn Foundation werkt samen met ontwikkelings­organisaties ICCO en Fair Match Support en investeert in lokale projecten zoals de bouw van woningen, het verbeteren en financieren van scholen, gezondheidzorg en economische ontwikkeling. Investeren in de toekomst van lokale gemeenschappen is voor ons een logisch onderdeel van de langdurige relaties met onze Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse leveranciers.

Een (h)eerlijk kopje koffie

Wij zetten ons al jaren in voor verduurzaming van de koffieketen. Met ons nieuwe project ‘Perla Future Coffee Project’ gaan we nog een stapje verder. Klimaatverandering is een feit en steeds meer boeren hebben hiermee te kampen. Daarom werken we samen met een kwekerij in Tanzania die planten kweekt die beter bestand zijn tegen de effecten van klimaat­verandering. Door onze investering in deze kwekerij, kunnen we grote volumes planten tegen lage prijzen aanbieden aan lokale boeren. Bovendien geven we de boeren bijscholing zodat ze een grotere en kwalitatieve hoogwaardige koffieoogst kunnen hebben. Het resultaat: een stapje verder in de verduur­zaming van de koffieketen. Maar misschien nog wel belangrijker: beter leven voor 1.000 Tanzaniaanse koffieboeren.

“Beter leven voor
1.000 Tanzaniaanse koffieboeren”

voedsel­verspilling

Voedselverspilling is nog steeds een groeiend probleem. Per jaar verspillen we wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton aan eten. Daarvan zouden we 3 miljard mensen te eten kunnen geven. Met andere woorden: voedsel­­verspilling is ontzettend zonde.

Het is belangrijk dat we weten waar ons eten vandaan komt en wat de eindbestemming is. Er komen steeds meer mensen op de wereld die gevoed moeten worden, maar het wordt ook steeds moeilijker om voedsel te produ­ceren. Dat heeft te maken met schaarste van grondstoffen. Het probleem van voedsel­­verspilling gaat dus verder dan enkel het weggooien van één product. Het heeft betrekking op het hele productie-, verpakking- en logistieke proces.

Wij willen zo min mogelijk voedsel verspillen. Dat doen we door slim in te kopen en creatieve oplossingen te bedenken. We hebben een slim bestelsysteem dat rekening houdt met allerlei externe invloeden zoals het weer en feestdagen.

Dit is de basis die ervoor zorgt dat we zo min mogelijk producten overhouden. Ook prijzen we producten af die tegen de houdbaar­heidsdatum aanzitten. Bovendien verkopen we tegenwoordig ook groente en fruit die door hun afwijking eerst niet in de winkel terecht zouden komen. Voor producten die toch overblijven, zoeken we een zo duurzaam mogelijke bestemming. Zo hebben we in 2018 ongeveer 4 miljoen producten aan de Voedselbank gedoneerd en geven we sinaas­appel­­schillen een tweede leven door de oliën te gebruiken als natuurlijk geurmiddel in afwas­middel. Ook werken we samen met Instock en Too Good To Go, twee organisaties die voedsel­verspilling op een creatieve manier aanpakken. Kunnen wij er zelf echt niks meer van maken, dan bieden we het aan als veevoer of gaat het naar een verwerker voor groene stroom.

Om ons continu te richten op dit onderwerp, gaan we samenwerkingen aan met andere partijen. Zo zijn we partners van de Taskforce Circulaire Economie (tegenwoordig ‘Stichting samen tegen verspilling’), waar we met andere stakeholders onze krachten bundelen om voedselverspilling tegen te gaan.

“Op deze manier wordt er niks onnodig weggegooid”

De 35%-kortingssticker

Er zijn veel manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Zo hanteren we de 35%-kortings­sticker die we voor 10 uur in de ochtend op producten plakken. Producten met die ‘35%-Weggooien is zonde-sticker’ kunnen zo nog de hele dag tegen 35% korting verkocht worden.

Aanpassing THT-codes

Naast de 35%-kortingssticker hebben we samen met onze leveranciers goed gekeken naar de THT’s (Tenminste Houdbaar Tot-codes). Waar het mogelijk was, hebben we de codes aangepast, zodat de producten langer verkocht kunnen worden. Bovendien hebben we de THT-code afgehaald van onze product­groepen aard­appelen, groenten en fruit. Deze groep blijft vaak langer goed dan dat de code zegt. Op deze manier wordt er niks onnodig weggegooid.

Samenwerking met Voedselbank

Meer dan een miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens. De Voedselbanken in Nederland voorzien deze mensen tijdelijk van voedsel­pakketten. Tegelijker­tijd wordt er ook te veel voedsel verspild in de wereld. Bij Albert Heijn houden we continue onze ogen gericht op manieren om voedsel­verspilling te verminderen. Daarom werken we samen met Voedselbanken in Nederland. Miljoenen producten hebben inmiddels al hun weg gevonden naar de Voedselbanken. Meestal gaat dit om verse producten die vanwege een korte houd­baar­heids­datum niet meer in de winkels kunnen liggen.

In 2017 doneerden we meer dan twee miljoen producten aan de Voedselbank. Afgelopen jaar hebben we dat getal flink weten te overtreffen met bijna 4 miljoen producten. We leveren nu van maandag tot en met vrijdag dagelijks vers vanuit uit onze regionale distributiecentra naar de distributiecentra van de Voedselbank.

“We leveren nu van maandag tot en met vrijdag dagelijks vers”

App tegen voedsel­verspilling: Too Good To Go

Voedselverspilling is onnodig. Daarom hebben wij ons ook aangesloten bij Too Good To Go. De app gaat voedselverspilling tegen en helpt ons met het verkopen van producten die we anders moeten weggooien. Mensen met de app kunnen een ‘Magic Box’ reserveren: een doos met producten tegen een gereduceerd tarief. Wat er in de doos zit, is afhankelijk van wat er overblijft. Een win-win-winsituatie voor Albert Heijn, consumenten én het milieu.

Instock redt voedsel

Instock zet voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart. Het bedrijf, dat werd opgericht door vier medewerkers van Albert Heijn, haalt onverkochte producten op in de Albert Heijn winkels en bij leveranciers. Met restaurants, nieuwe producten en catering, geven ze opnieuw waarde aan deze onverkochte producten.

POTVERDORIE!

Geen gevloek bij Albert Heijn, maar wel heerlijke potjes Fruitspread Zeeuwse Pruim in de schappen van Albert Heijn XL-winkels. Samen met POTVERDORIE! laten we zien dat Nederlands fruit meer dan de moeite waard is. Zelfs als het een droge zomer was waar­door de pruimen (te) klein uitvielen voor reguliere verkoop. POTVERDORIE! maakt zich hard tegen voedselverspilling en verwerkt afgeschreven groenten en fruit tot jams en chutneys. We hebben inmiddels 5000 kilo pruimen ‘gered’ en verwerkt tot 36.000 potjes Fruitspread.

Zeep van sinaasappelschillen

Het zelf tappen van sinaasappelsap in onze winkels is razend populair onder onze klanten. Je drukt op een knopje, een verse sinaasappel rolt in de pers en een flesje wordt gevuld. Wat er overblijft zijn de schillen. Vroeger gebruikten we die schillen van de geperste sinaasappels voor biobrandstof. Ze kunnen echter ook gebruikt worden als poetskrachtversterker en natuurlijk parfum. Daarom gaan onze schillen tegenwoordig naar de producent Seepje, waar ze gebruikt worden voor afwasmiddel. Seepje onttrekt de natuurlijke olie uit de schillen om deze vervolgens te vermengen met andere natuur­lijke ingrediënten. Vervolgens gaan de schillen weer de reguliere afvalstroom in.

Seepje ‘Vers geperste sinaasappelgeur’ heeft met de eerste productieronde al meer dan 30.000 kilo sinaas­appel­schillen een tweede leven gegeven. Zo kunnen consumenten na het persen van een sapje nóg een keer van de sinaas­appel genieten.

“Ruim 30.000 kilo sinaasappelschillen kregen een tweede leven”

Tips voor thuis

We vinden het belangrijk dat we onze klant ook thuis helpen om voedsel­verspilling te verminderen. We geven daarom bijvoorbeeld tips in de Allerhande hoe je restjes kunt verwerken.

verpak­kingen

Bij Albert Heijn staan we voor het zo duurzaam mogelijk verpakken van onze eigen merkproducten en we streven ernaar om zo min mogelijk materiaal te gebruiken. We zijn ons ervan bewust dat wij als supermarkt veel verpakkingsmateriaal gebruiken, niet alleen omdat producten anders niet te vervoeren zijn, maar ook omdat veel verpakkingen een functie hebben. Bijvoorbeeld voor de houd­baarheid of voedselveiligheid van producten. Toch zijn we van mening dat we minder verpakkings­materiaal kunnen gebruiken, waar mogelijk. Daarom verwijderen we zoveel mogelijk verpakkings­materiaal en zorgen we dat de verpakkingen die we gebruiken, goed te recyclen zijn.

We testen voortdurend of we de verpakking van producten simpeler kunnen maken, met minder materiaal of zelfs helemaal zonder. Als een verpakking nodig is, kiezen we voor de meest geschikte en meest duurzame ver­pakking. Onze focus ligt daarbij op reductie, hergebruik, recycling en de inzet van her­nieuw­bare grondstoffen. De beste verpakking is volgens ons een verpakking die over de gehele levens­cyclus (van grondstof tot afval) leidt tot een zo klein mogelijke impact op het milieu.

Verduurzaming van verpakkingen gaat stap-voor-stap conform onze 4R policy: reduce – reuse – recycle – renew, oftewel: verminder – hergebruik – recycle – hernieuw. Al onze 11.000 eigen merkproducten houden we conform dit beleid tegen het licht.

Bovendien halen we zoveel mogelijk karton en plastic uit de winkels zodat we dat kunnen verwerken en recyclen. Daarnaast zijn bezig met het verwaarden van reststromen, waarbij we producten verwerken tot maaltijden of diervoeder en andere toepassingen.

Verpakkingsreductie komt van twee kanten. Niet alleen kunnen wij zorgen dat we minder verpakkingen gebruiken, we kunnen ook onze klanten inlichten over het gebruik hiervan. Daarom werken we mee aan verschillende initiatieven en geven we informatie over afval. We laten de klanten bijvoorbeeld zien hoe ze afval kunnen scheiden en bieden alterna­tieven voor plastic tasjes. Als we samen onze schouders eronder zetten, hebben we in de toekomst geen overbodige verpakkingen meer nodig. Daarnaast zoeken we partners die ons helpen met het oplossen van dit soort dilemma’s.

Meer voor minder

We zetten ons actief in om onze producten zo min mogelijk te verpakken. Al onze 11.000 eigen merk­producten houden we op deze manier tegen het licht. Door goed te kijken naar de beste oplossing per product, kunnen we besparen op verpakkingen. Dit jaar bespaarden we al zo’n 1,8 miljoen kilo verpakkingen.

Zo is onze Albert Heijn biologische melk verpakking gemaakt van hernieuwbare grond­stof, namelijk suiker­riet. We zijn daarnaast gestart met het vervangen van zwarte plastic schaaltjes, deze zijn namelijk moeilijk te recyclen. Ook zijn we topseals gaan gebruiken bij de verpakkingen van zacht fruit en kaas, wat alleen al goed is voor een besparing van 477.000 kilo kunststof. De tasjes op de groente- en fruitafdeling zijn dit jaar aan­zienlijk dunner geworden, waardoor we 171.000 kilo konden besparen. Ook de water­flesjes van Albert Heijn Basic namen we onder handen: we konden 209.000 kilo kunststof besparen door het flesje dunner te maken én we hebben het dopje vastgemaakt om zwerf­afval te voorkomen. Tot slot is het champignon­bakje recyclebaar gemaakt en bespaarden we 170.000 kilo plastic op de verpakkingen van maaltijd­salades en wasmiddelen.

Bovendien stimuleren we bewustwording bij onze klanten door herbruikbare zakjes aan te bieden voor groente, fruit en brood. Daarnaast motiveren we hen na te denken hoe ze iets moeten weggooien. Onze afval­scheidings­wijzer, die we in samen­werking met Milieu Centraal hebben ontwikkeld, helpt daarbij. Dit is een hulpmiddel voor klanten hoe ze afval moeten weggooien.

Nieuwe afspraken voor kleine petflesjes

Jaarlijks komen er nog steeds te veel plastic flesjes in de natuur terecht. Hoewel we ons allemaal steeds bewuster worden omtrent zwerfafval, is elk flesje, peukje of verpakking in de natuur of op straat er een te veel. Staatsecretaris Van Veldhoven van Infra­structuur & Waterstaat heeft daarom nieuwe doelstellingen voor 2020 gesteld. De hoeveel­heid kleine petflesjes moet met 70 tot 90 procent worden teruggedrongen en 90 procent van die flesjes moet gerecycled worden. Als blijkt dat deze doelen eind 2020 nog niet bereikt zijn, wordt per 2021 statie­geld op de kleine flesjes ingevoerd. Wij zijn blij met de gezamenlijke afspraken die zijn gemaakt met staatssecretaris Van Veldhoven en ondersteunen de gestelde doelstellingen. We gaan samen met andere supermarkten en fabrikanten aan de slag om deze doel­stellingen te realiseren. Mochten de doel­stellingen onverhoopt niet gehaald worden, dan zullen we overgaan tot invoering van statiegeld op kleine petflesjes.

Albert Heijn in de maatschappij

Gezondheid, voedselverspilling, keten­transparantie en verpakkings­reductie zijn belangrijke pijlers in onze strategie. Maar er is meer. Als grootste supermarkt van Nederland zijn we ons bewust van de rol die we hebben in de maat­schappij. Onze aanwezigheid of initiatieven kunnen van grote invloed zijn op het milieu of onze omgeving.

We zetten ons bij Albert Heijn actief in om samen te werken aan een beter, schoner en veiliger milieu of omgeving. Dat doen we op verschillende fronten. We maken ons bijvoor­beeld hard voor het klimaat, door steeds meer elektrische voertuigen te gebruiken bij leveringen. Ook kijken we naar manieren om papier te besparen. We gebrui­ken kilo’s minder papier door onze kassabon in te korten en blockchain­technologieën te gebruiken bij transport.

We willen dat iedereen baat heeft bij een Albert Heijn in de buurt. Daarom komen we zelf met initiatieven of werken samen met andere partijen. Albert Heijn is er voor iedereen, van jong tot oud. We vinden het belangrijk om ouderen in de buurt te onder­steunen en te stimuleren nog actief mee te doen in de maatschappij. We organiseren bijvoorbeeld buurtlunches door het hele land en hebben het Pact voor de Ouderenzorg ondertekend.

“We maken ons hard voor het klimaat”

Officiële partner van Uniek Ontmoeten

In onze winkels werken zo’n 1700 mensen met een kwetsbare positie op de arbeids­markt. Om aandacht te vragen voor mensen met een (verstandelijke) beperking in de samenleving, zijn we de officiële partner van Uniek Ontmoeten. Uniek Ontmoeten organi­seert jaarlijks een wandeling van vijf kilometer voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Het doel is om deze mensen wandel­activiteiten of wandel­trainingen aan te bieden. En dat zo laagdrempelig mogelijk. Zo kunnen zij hun gezondheid verbeteren en hun eigenwaarde vergroten. Een mooi initiatief waarbij mensen met elkaar in contact komen en het gevoel krijgen om ‘ergens bij te horen’.

Bij Albert Heijn nemen we onze verant­woordelijkheid voor dieren­welzijn. We bekijken ons assortiment nauwkeurig en passen het aan waar mogelijk. Dit heeft inmiddels tot aan­zienlijke verbeteringen geleid. Zo hebben we ons assortiment met scharrel- en biologische kip uitgebreid en weten we hoe de kippen van de pluimveehouders leven. We hebben boven­dien een gesloten zuivelketen die er ervoor zorgt dat koeien en jongvee meer weidegang krijgen.

OER-ei in de schappen

Sinds maart 2018 liggen er naast Beter Leven Keurmerk-eieren, ook OER-eieren in onze schappen. De kippen van deze eieren krijgen onder andere levende insecten te eten die gekweekt zijn op voedselresten. De insecten activeren het natuurlijke instinct van de kippen, waar­door ze actief op zoek gaan naar eten. Doordat de kippen hun benodigde eiwitten uit de insecten halen, hebben we geen soja van de andere kant van de wereld meer nodig. Bovendien krijgt de kip evenveel ruimte en voorzieningen als een kip met drie sterren Beter Leven Keurmerk. Diervriendelijk én duurzaam.

Kippen met meer leefruimte

Ons assortiment omvat verschillende soorten kippenvlees dat we regelmatig in de aan­bieding zetten. Voor deze aanbiedingen gelden nog steeds dezelfde inkoop­­criteria als voor ons reguliere assorti­ment. De kippen die wij verkopen zijn van een robuust ras, met meer leefruimte en meer afleidings­materialen. Bovendien zijn wij voortrekker van het aanbod kip met een Beter Leven Keurmerk. We hebben het breedste aanbod binnen de Nederlandse Retail: 35% van de producten in ons kipschap heeft een Beter Leven Keurmerk 1*, 2* of 3*.

“De kippen van de OER-eieren krijgen onder andere levende insecten te eten”

Varkensvlees met keurmerk

Sinds 2011 heeft ons Nederlandse varkens­vlees al minimaal één ster van het Beter Leven Keurmerk. De varkens krijgen meer ruimte en speelmateriaal en bovendien worden de mannelijke varkens niet gecastreerd. Daarnaast wordt er in de ketens met 1 of meer sterren van het keurmerk aanzienlijk minder antibiotica gebruikt.

Aandacht voor de koe

We zijn voortdurend in gesprek met onze leveranciers en met de Dieren­bescherming om het dieren­welzijn van onze koeien te blijven verbeteren. Zo zijn we bezig met de verduurz­aming van ons Albert Heijn huismerk rundvlees en mogen de melk­koeien uit onze gesloten zuivelketen lekker buiten lopen. Daarnaast streven we naar een verdere optimalisering van weidegang. De basis voor goede weidegang ligt bij het eten van gras in de wei. Daarom wordt ook jongvee geweid. In het winter­seizoen, wanneer de koeien binnen staan, beschikken alle koeien over een eet- en ligplek en hebben ze meer ruimte in de stal. Dit is belangrijk voor het natuurlijke gedrag van de koeien. In alle stallen hangt een koeborstel voor de verzorging van hun huid.

100% verantwoorde vis

Sinds een paar jaar heeft Albert Heijn het doel om 100% MSC/ASC-gecertificeerde vis aan te bieden. Dat kregen we bijna geheel voor elkaar, op de inktvis en rivierkreeft na. Voor deze twee soorten bestaat er namelijk geen MSC-certificering. Als alternatief hebben we daarom ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) ingeschakeld. ILVO heeft een onderzoek uitgevoerd om het risico­niveau van deze twee soorten te beoordelen. De uitkomst voor zowel inktvis als rivierkreeft is (licht) groen. Dat betekent dat de vangst zich kwalificeert als verant­woord gevangen. Op basis van het ILVO-onderzoek kunnen wij 100% verantwoorde vis rapporteren. Helaas kent het ILVO-onderzoek geen keurmerk, daarom kunnen we het niet op de verpakking vermelden.

Europese tender verlichting

NFR Europe schreef een aanbesteding uit voor de verlichting van al onze Europese winkels. Met als doel niet alleen kosten­besparing, maar ook het harmoniseren van een deel van de verlichting. We zijn erg blij met de uitkomst; de besparing per merk is 9 tot 40% op de investering. Ook als we kijken naar duurzaamheid dragen we hierdoor bij aan de doel­stellingen: voor 367 EU-winkels, één jaar, ongeveer 25.000.000 kWh minder energieverbruik. Geweldige resultaten van de eerste aanbesteding voor Europese apparatuur.

“Voor 367 EU-winkels, één jaar, ongeveer 25.000.000 kWh minder energieverbruik”

Proefbezorging met elektrische auto’s

Bij Albert Heijn lopen we graag voorop en denken we in kansen. Zo werden vroeger al vanuit het kleine winkeltje in Zaandam de boodschappen thuisbezorgd. Inmiddels kunnen onze klanten al 25 jaar hun boodschappen bestellen bij Albert Heijn. Die kunnen ze laten bezorgen of ophalen bij een Pick Up Point. Om de ecologische impact van het transport te verminderen, hebben we de ambitie om in 2025 de binnensteden volledig emissievrij te beleveren. We starten daarom met een proef in Amsterdam met vier elektrische vrachtwagens. Het gaat om de FUSO eCanters: de eerste in serie geproduceerde elektrische vrachtwagens ter wereld, gepresenteerd door Mercedes-Benz Nederland.

Schoon en stil beleveren

We zijn druk bezig geweest met de voor­bereidingen om schoon en stil te beleveren. Samen met DAF, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO gaan we testen of we supermarkten kunnen bevoorraden met elektrische trucks. We hebben daarmee een Europese primeur, want we gebruiken niet alleen volledig elektrische trucks, maar ook plug-in-hybride trucks. Het is ons doel om zoveel mogelijk relevante technische, operationele, financiële en organisatorische aspecten voor emissievrije bevoorrading van supermarkten te testen. Zo kunnen we vaststellen of het in de toekomst mogelijk is om de binnen­steden emissievrij te bevoorraden.

Bestellingen bezorgen met een e-bike

Het is steeds meer ingeburgerd om online een lunch of maaltijd te bestellen. Daar willen we op inspelen door een samenwerking aan te gaan met Albert Heijn to go en Thuisbezorgd.nl. Zo kunnen consumenten genieten van hun favoriete Albert Heijn to go-producten, ook als ze niet in de buurt van een winkel zijn. We hebben een selectie gemaakt van de populairste producten uit het Albert Heijn to go-assortiment die we gratis per e-bike gaan bezorgen vanuit twee locaties.

Gasloze winkels

In 2018 hebben we ervoor gezorgd dat 70 van onze winkels gasloos werden. Dat bekent dat deze winkels volledig kunnen draaien, zonder dat we gas hoeven te gebruiken. We hebben de winkels bovendien voorzien van koel­installaties met natuurlijke koudemiddelen. Inmiddels gebruikt 65% van onze winkels geen gas meer. Van onze 650 winkels in eigen beheer, zijn er inmiddels 420 van het gas af. Bij onze franchisewinkels ligt dat aantal op ongeveer 35%: van de 320 winkels hebben 110 winkels de gaskraan dichtgedraaid.

“We gebruiken niet alleen volledig elektrische trucks, maar ook plug-in-hybride trucks”

Het distributie­centrum van de toekomst

Bijna ons complete assortiment van houdbare producten is in ons nieuwe distributie­centrum van ontvangst tot laden gemecha­niseerd. Dat betekent dat het merendeel van het werk door machines gedaan wordt. Dat gebeurt met bijna 8,5 kilometer transport­band, automatische robots en kunstmatige intelligentie. Zo kunnen we efficiënt en prettig werken, in zowel het distributiecentrum als in de winkel. Dankzij ons distributiecentrum besparen we niet alleen op mankracht, ook ruimte en transport worden aanzienlijk verbeterd.

Ook hebben we het vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent) gekregen. Dat is een internationaal erkend keurmerk dat gebouwen beoordeelt op diverse duur­zaam­heids­categorieën en alleen bovenwettelijke prestaties beloont. Het distributie­centrum krijgt het certificaat omdat het gebouw op diverse duurzaam­heids­onderwerpen een hoge score heeft behaald. We zijn erg blij met dit certificaat, omdat we onze CO2-uitstoot in onze winkels en distributie­centra willen verlagen. Dit is een mijlpaal voor het verduurzamen van een bestaand pand.

Albert Heijn bouwt eerste circulaire winkel van Nederland

Wij willen de impact van onze activiteiten op het milieu zo klein mogelijk houden. Daarom hebben we in 2018 de eerste circulaire winkel van Nederland geopend. De winkel is gebouwd met zoveel mogelijk gerecyclede en gebruikte materialen als beton, staal, gevelbekleding, bestrating en riolering. Veel onderdelen zijn demontabel en in de toekomst eenvoudig te hergebruiken. Bestaande materialen als stellingen, kassa’s en winkel­mandjes worden hergebruikt en de winkel heeft een aangepaste, innovatieve CO2-installatie die voor minder uitstoot zorgt. Elektra wekken we op met eigen zonne­panelen en verlichten doen we met energiezuinige ledlampen.

Kortere kassabon

Bij Albert Heijn gaan we bewust met papier om. Daarom vragen al onze kassa­mede­werkers of de klant wel of geen kassabon wil. Zo besparen we jaarlijks meer dan honderd­duizenden kilometers aan kassabonnen.

“We besparen jaarlijks meer dan 100.000 km aan kassabonnen”

Daarnaast hebben we een manier gevonden om de inhoud van de bon inzichtelijker te presenteren. Deze techniek zorgt ervoor dat de kassabon 40% korter wordt. Afgelopen jaar hebben we deze nieuwe kassabon bij alle Albert Heijn winkels geïntroduceerd.

Papierloos transport

In samenwerking met verschillende partners is het ons gelukt om blockchain, een dicht netwerk van informatie, toe te passen op ons logistieke proces. In het verleden moesten mensen grote afstanden afleggen voor papier­werk die stempels en handtekeningen behoeven. Door slimme blockchain­techno­logie te gebruiken, werkt iedereen met dezelfde informatie en kunnen we daardoor het letterlijke papierwerk flink schrappen. Dat scheelt 20 minuten per rit voor onze toeleveranciers én we besparen meer dan 1.000 A4-vellen in zes maanden tijd.

Albert Heijn laat akker­randen bloeien

We mogen best wat zuiniger zijn op onze natuur, vinden we. We zetten ons daarom in om de biodiversiteit naast akkers verder te vergroten. Samen met kennis­centrum CLN, Natuur­monumenten en 40 aardappel­telers, onderhouden we de akker­randen met kruiden en bloemen. Afgelopen jaar hebben we 20 kilometer akker­rand ingezaaid. Zo komen er meer insecten en vogels naast de land­bouw­grond, wat zorgt voor een goede omgeving.

Bovendien onderzoekt en adviseert CLM wat we nog meer kunnen doen om de bio­diver­siteit op landbouwgrond te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van nestkasten voor roofvogels en uilen, het plaatsen van bijenhotels of vleer­muis­kasten. Als we allemaal onze krachten en kennis bundelen, kunnen we een mooie bijdrage leveren aan een natuurlijk landschap.

Avondvierdaagse

Samen met JOGG en NL Schoon hebben we met vierhonderd winkels bij de Avond­vier­daagse langs de route gestaan. We deelden hier water en fruit uit. Bovendien stimu­leer­den we kinderen om meer water te drinken door 165000 gratis bidons uit te delen.

Examentraining

In samenwerking met ExamenVoorJou hebben 3500 van onze 5000 examen­kandi­daten een gratis online examentraining gevolgd. Ruim 200 winkels hebben een examen­feestje georganiseerd voor hun geslaagde medewerkers. 

Wij houden van schoon

Een schone, veilige en prettige buurt: dat willen we allemaal. Tijdens de Landelijke Opschoondag steken gemeenten, buurt­bewoners en bedrijven de handen uit de mouwen om de straat letterlijk schoon te vegen. Albert Heijn is Supporter van Schoon. We zetten ons al meerdere jaren achter elkaar actief in voor een schone buurt. We houden opschoon­acties en besteden aandacht aan moeilijk schoon te houden plekken.

Week tegen de eenzaamheid

Eenzaamheid blijkt even slecht voor de gezondheid als roken of overgewicht. Daarom organiseren wij tijdens de Week tegen Eenzaamheid samen met Sensoor (tegenwoordig: de Luisterlijn) verschillende buurtlunches door het hele land. Met deze actie willen we mensen uit de buurt met elkaar in contact brengen, om zo eenzaamheid zoveel mogelijk te verzachten. Zomaar in het wilde weg een gesprek aanknopen kan soms lastig zijn. Daarom hebben we kaartjes op tafels neergelegd met prikkelende vragen om een gesprek te starten. Zo konden deelnemers elkaar uitnodigen om eens nader kennis te maken of samen iets leuks te doen.

Pact voor de Ouderenzorg

Nederland is aan het vergrijzen. Met steeds meer ouderen in onze maatschappij, moeten we de handen ineenslaan om goed voor hen te zorgen. Daarom hebben wij als eerste supermarkt­keten het Pact voor de Ouderenzorg van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ondertekend. We denken na over de vraag hoe onze supermarkten een rol kunnen spelen bij het verbeteren van ouderenzorg. Denk hierbij aan dementie­vriendelijke supermarkten en het organiseren van etentjes.

Samen­werking Young Impact 

In 2018 zijn zes medewerkers opgeleid tot impact trainer. Zij hebben door het hele land workshops gegeven aan hun jonge collega’s, die op zoek zijn gegaan naar hun eigen talent. Bovendien keken ze hoe ze dit talent konden inzetten om impact te maken op de buurt. In 37 workshops hebben ze 380 medewerkers uit 180 winkels getraind. De getrainde jongeren hebben op hun beurt weer anderen uit de winkel gemotiveerd om samen challenges te doen.

Zomerbingo

‘Zomereenzaamheid’ was in de zomer van 2018 veel in het nieuws. Mensen ervaren tijdens de zomer extra eenzaamheid omdat verenigingen dicht zijn en (klein)kinderen op vakantie zijn. Daarom organiseerden we de Zomerbingo campagne waarbij we in 300 winkels een bingo voor de buurt hielden. Bij onze zomerbingo’s kwamen buurt­bewoners samen voor een gezellige middag en konden ze leuke prijzen winnen. 

“300 winkels organiseerden een zomerbingo”

Dementie­vriende­lijke winkels

Afgelopen jaren hebben we ons samen met Alzheimer Nederland en Samen Dementie­vriendelijk ingezet voor een dementie­vriende­lijke samen­leving. We willen dat klanten zo lang mogelijk zelf bood­schappen kunnen doen en daarom trainen we onze mede­werkers in het herkennen van en omgaan met dementie. Afgelopen jaar hebben we het aantal dementie­vriende­lijke winkels verdubbeld van 100 naar 200 winkels.

Verbinding in de buurt

Tijdens het symposium ‘Verbinding in de buurt’ gingen onze partners en collega’s uit winkels en het hoofdkantoor met elkaar in gesprek over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt. De belangrijkste vraag die we behandelden was: ‘Hoe vergroten we onze gezamenlijke maatschappelijke impact?' Daarbij stonden drie thema’s centraal:

  • Ouderen en contact: We willen ouderen zoveel mogelijk betrekken bij de buurt.
  • Jeugd en werk: We willen jongeren zoveel mogelijk meegeven voor hun loopbaan.
  • Kinderen en gezondheid: We willen een gezonde generatie.

Tijdens het symposium bespraken we gezamenlijke kansen en er werden zelfs al concrete plannen gesmeed. Dankzij de grote hoeveelheid energie kunnen we de komende jaren verschil maken in de buurt door activiteiten te vergroten en nieuwe initiatieven te starten.

Gour'met elkaar

Als onderdeel van de Decembercampagne hebben 300 winkels een gourmetavond georganiseerd voor de buurt. Daarnaast hadden we de langste gourmettafel van Nederland. 

Donaties

Speciale Pink Ribbon boeketten brengen € 207.538,- op

Borstkanker is een ernstig probleem in Nederland: één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt het. Alleen al in 2018 zijn er meer dan zeventienduizend diagnoses gesteld. Om deze ziekte zoveel mogelijk de kop in te drukken, zijn we een speciale Pink Ribbon actie gestart door boeketten aan te bieden. Voor ieder verkocht Pink Ribbon boeket, ter waarde van € 10,- doneerden we € 2,50 aan Pink Ribbon. Met dank aan alle klanten die dit boeket kochten, konden we € 207.538,- doneren aan het goede doel. Pink Ribbon gaat het geld gebruiken om projecten en onderzoeken te financieren op het gebied van behandeling, nazorg en lange­termijn­effecten van borstkanker.

€ 170.208,- voor Tulp voor Hulp

Elk jaar staan er weer duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om anderen te helpen. Zij ondersteunen professionele hulpdiensten met medische assistentie, begeleiden bij evacuaties, vangen slachtoffers op en verlenen EHBO. Om al deze vrijwilligers op te leiden en voor te bereiden op het werk, is geld nodig. Daarom hebben wij een Tulp voor Hulp-actie georganiseerd. Van ieder bosje tulpen dat werd verkocht, doneerden we € 1,- aan het Rode Kruis. Het resultaat mocht er zijn, op de cheque stond € 170.208,-.

“Voor ieder verkocht bosje tulpen doneerden we € 1,- aan het Rode Kruis”
“Voor ieder verkocht boeket doneerden we € 2,50 aan Pink Ribbon”